Friday, 4 January 2013

Ilmu

Assalamualaikum....



Today, I got a little bit knowledge..., so I would like to share, sebarkanlah ilmu walaupun sepotong ayat....

Saya/  aku/ kite nie ibarat semut je.....
dh mcm trademark sye dh.... sorry la hri nie terbahasakan diri saya plak.
Actually just now, ustazah Laila said  about qanaah... u know what is that? the meaning is bersyukur dengan apa yang ada.... ustazah gave example like this.....kekadang ada orang yg keje cleaner or nelayan... dorg selalu cakap, aku nie... cleaner je.... x baik la jgn ckp camtu, at least keje dye tu halal, ustazah kata...walaupun keje dye x hebat, tapi dye bg manfaat kat orang lain...dpt pahala, bukan la maksudnya kita kena pasrah je dgn kesusahan hidup, kita kena la usaha juga....usaha bersungguh - sungguh,.... never forget to say Alhamdulillah... with all that Allah SWT gave to us....tu la yg saya faham, apa yang ustazah cakap.... klau salah betulkan la ea....

Actuallly nk kaitkan dengan kehidupan saya... saya selalu rasa rendah diri, sbb tu slalu cakap aku nie ibarat semut je... masa kat sekolah, kat cfs, saya nie x de la pegang jawatan yang tinggi, sye jd orang biasa je. Baru saya tau walaupun saya ni orang biasa je, buat kerja yang kecik2 je, tapi benda yang kecik nie la yang menyebabkan benda yang besar tu jadi, betul x? Yang penting ikhlas.... dan niat tu, penting....lagipun, sye mana la mampu nk jadi head of bureau, or, assistant program manager, amanah terhadap jawatan2 tu sangat la berat, and x layak for me... Allah knows the best for us

Maafkan saya klau x faham apa yang saya tulis nie

Nk cakap juga pasal rakyat palestin, doa dan boikot barangan yahudi tu, walaupun nmpak kecil, tapi kita still kena bantu saudara2 kita yang kesusahan tu, masa tu, saya ada dengar penceramah nie cakap, ingat x kisah Nabi Ibrahim a.s kne bakar, masa tu ada burung nie dye ulang alik ambil air nk padamkan api tu, walaupun air yg burung tu ambik  sikit je, tapi dengan  kuasa Allah SWT  terpadam juga api tu...

Harapnya apa yang saya sampaikan ni, mmberi manfaat untuk orang lain, saya masih belajar.... masih banyak benda saya x tau.... klau ada yang salah, TOLONG lah betulkan ea.. minta maaf sangat.... klau ada yang salah, @ yang x patut ditulis....



4 comments:

  1. I still remember u said about ikhlas n niat in everything we do..thanks for it

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouh, ye ke...thanks juga, u also gave me advice, & thanks for it, that's what friends for

      Delete
  2. Replies
    1. ye la... korg la yg ajar ayat tu...

      Delete